Bedrijf
Beschikbare informatieSorteer op productbladSorteer op cadSorteer op bestekSorteer op digitale brochureSorteer op bestekservice
Product
Ventilatie
        Itho afzuigunit
            CVE ECO-fan 2
        Itho pijp/dakventilator
            CVD 473
        Itho dakventilator
            CAS
        Itho gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteteru...
            HRU ECO-fan 3
        Koppelstuk type VKK
        Itho HR-wasemkappen
Combiketel
        Itho HR-combiketel Kli-Max 2
            HRT
        Koppelstuk type VKK
Oplaadboiler
Douche WTW
        Douche WTW DDS
Energiewoning
        Itho zonne-/warmtepomp
            WPU
        Voorraadboiler
        Zonneboiler
Koeling
        Daikin airconditioning voor woningen
Foto
Itho bv
Postbus 21
3100 AA Schiedam
Adm. de Ruyterstraat 2
3115 HB Schiedam
 
Telefoon : (010) 4278500
Fax : (010) 4278888
 
info@itho.nl
www.itho.nl/zakelijk
 
Digitale Brochure
Informatie aanvragen

HRU ECO-fan 3Comfortverhogende én energiezuinige klimaatsystemen. Itho bewijst dat het kan.

Waar u ook leeft, woont en werkt… De kans is groot dat u vrijwel dagelijks te maken heeft met de producten en diensten van Itho. Want voor al die plekken waar mensen actief zijn, ontwikkelen wij de klimaatsystemen. Van woningen tot kantoren en bedrijfshallen. Van winkels tot restaurants. En van sportcomplexen tot hotels en musea.

De bewoners, gebruikers en eigenaren van al die gebouwen hebben uiteindelijk overal en altijd dezelfde twee wensen. Enerzijds willen ze het hoogst mogelijke comfort. Anderzijds willen ze het laagst mogelijke energieverbruik.

Dat lijken twee tegenstrijdige eisen. Bij Itho hebben we ons tot doel gesteld om te bewijzen dat die twee wel degelijk samen kunnen gaan. We beschikken over de professionaliteit, de gedrevenheid en de innovatieve kracht die nodig zijn om de bewijzen daadwerkelijk te leveren: met cijfers, met testresultaten én vooral met tevreden en enthousiaste opdrachtgevers en gebruikers.

Visie

Voor onze partners is Itho synoniem voor de meest energiezuinige én comfortabele klimaatsystemen in gebouwen, waarin mensen wonen, werken en verblijven.
Hierbij streven wij naar een evenwichtige portfolio van producten en markten binnen Europa. Door gesegmenteerde marktbewerking bouwen wij aan een voorkeurspositie bij beslissers en beïnvloeders. Het opbouwen van duurzame relaties staat hierbij centraal.

Onze producten en onze merken
Onze visie willen we realiseren met een onderling samenhangend en kwalitatief hoogwaardig productenpakket, dat, gecombineerd met de know how van onze mensen, meerwaarde biedt aan onze relaties. Wij begeven ons op vele terreinen zoals ventilatie, wasemkappen, airconditioning, verwarming, warm tapwater, regeltechniek en duurzame energie zoals warmtepompen. Onze sterke merken zijn Itho, Daikin, Cenvax en Alfa Laval .

Synoniem voor de meest energiezuinige en comfortabele klimaatsystemen
Wij willen zorgen dat mensen zich plezierig voelen in de gebouwen waarin ze werken en wonen. Geïnspireerd door de wensen van gebruikers ontwikkelen wij klimaatsystemen die een hoog comfort bieden en fors op energie besparen.

Bij Itho:
- gebruiken we de buitenlucht om de binnenlucht te verwarmen en te koelen met de airconditioners en warmtepompen van het wereldmerk Daikin voor winkels, kantoren, horeca en woningen.
- gebruiken we warme binnenlucht om frisse buitenlucht op te warmen en in huizen te brengen met onze warmteterugwinunits.
- gebruiken we de zon om met onze zonneboilers het tapwater energiezuinig te verwarmen.
- gebruiken we de aarde om met onze warmtepomp woningen te verwarmen en te koelen met de helft van de 'normale' energie.
- zorgen we voor een beter leefklimaat door de lucht in woningen en bedrijven te verversen en schimmels, bacteriën en huismijt 'buiten de deur' te houden.
Trefwoord
HRU ECO-fan 3

Toepassing
Het Itho 'Combiflow-systeem' met warmte terugwinunit type HRU ECO-fan 3 is in vele verschillende woningtypen toe te passen, zowel in de nieuwbouw- als in de renovatiesector.

Algemene omschrijving
Het doel van de HRU ECO-fan 3 is het optimaal ventileren van woningen met een minimum aan energieverlies. Er wordt lucht afgevoerd uit toiletten, douches, keukens en eventueel bergingen. Er wordt lucht toegevoerd aan de slaapkamers en woonkamer. Deze luchthoeveelheden zijn wettelijk geregeld via het bouwbesluit. Er wordt in totaal evenveel lucht afgevoerd als toegevoerd.

De luchtstromen blijven strikt gescheiden en worden gefilterd. Zo wordt alleen de energie van de af te voeren lucht overgedragen aan de verse toe te voeren lucht. Dit gebeurt met een zeer hoog rendement van ongeveer 95%. Hierbij kan uit de afgevoerde lucht condens ontstaan die via de rioolaansluiting wordt afgevoerd.

De HRU ECO-fan 3 kan vanuit de keuken en optioneel ook vanuit bijvoorbeeld de badkamer worden bediend met een traploze regelaar of een driestandenschakelaar. Door de juiste toepassing van dit ventilatiesysteem ontstaat een optimaal, gezond en comfortabel binnenklimaat met een minimaal energieverbruik.

De Itho HRU ECO-fan 3 is in de volgende uitvoeringen leverbaar:
HRU-3 SB L, standaard volume, bypass, toevoer naar de woning onder (meestal laagbouwwoningen)
HRU-3 SB H, standaard volume, bypass, toevoer naar de woning boven (meestal hoogbouwwoningen)

HRU-3 GB L, groot volume, bypass, toevoer naar de woning onder (meestal laagbouwwoningen)
HRU-3 GB H, groot volume, bypass, toevoer naar de woning boven (meestal hoogbouwwoningen)

Technische gegevens
Afmetingen (hxbxd) mm: 848 x 730 x 478
Uitblaas- en aanzuigtuiten: 150 mm inwendig, 180 mm uitwendig.
Type S (standaard volume): 275 m3/h bij 150 Pa.
Type G (groot volume): 325 m3/h bij 150 Pa.

Gegevens ten behoeve van invoer in de EPC-berekening indien niet wordt gekozen voor forfaitair:
Type S (standaard volume);  230 Volt; 0,89 A; cos ph 0,78
Type G (groot volume);  230 Volt; 1,06 A; cos ph 0,80

Omschrijving van de onderdelen
De HRU ECO-fan 3 bestaat in hoofdzaak uit de volgende onderdelen:

Omkasting
Door de unieke gepatenteerde klemconstructie van de ECO-fan HRU-3 wordt een optimale afdichting van de verschillende onderdelen verkregen. Zo kan er geen interne en externe lucht-lekkage optreden.
Het uiterlijk van de laagbouwunit en de hoogbouwunit is hetzelfde. Echter door een andere servicemodule toe te passen zit de toevoer bij de laagbouwversie aan de onderzijde en bij de hoogbouwversie aan de bovenzijde. De tegenoverliggende aansluiting wordt afgedicht door de motormodule. De motormodule kan voor service worden uitgewisseld zonder dat de kanaalaansluiting of condensafvoer daarvoor moeten worden gedemonteerd.

Voor de afvoer kan zowel de onder- als de bovenaansluiting worden gebruikt. Standaard wordt er één aansluitopening afgedicht met een dop.

De kleur van de mantelconstructie is RAL 9002, de kleur van het frontpaneel is RAL 5014 en de kleur van de frontdeur is RAL 9002. De totale unit weegt ongeveer 25 kg.

Compartimenteringsdeel
De inwendige constructie ten behoeve van de indeling van de verschillende luchtstromen is het compartimenteringsdeel. Dit compartimenteringsdeel is vervaardigd uit vier delen van hoogwaardig polypropyleen en geheel recyclebaar. Door de vorm en materiaalkeuze van de verschillende compartimenten wordt een maximale thermische isolatie en een minimale interne luchtlekkage bereikt. De afgevoerde luchtstroom kan condenseren als gevolg van afkoeling in de warmtewisselaar. Om die reden is deze voorzien van een opvangbak voor condenswater. De bak heeft een voorziening voor een aansluiting op de binnenriolering.

Warmtewisselaar.
Kenmerkend voor deze tegenstroom warmtewisselaar is dat deze bestaat uit driehoekige kanalen. Elk kanaal is daardoor omgeven door drie kanalen waarin de luchtstroom tegengesteld is. Onder meer door deze bijzondere constructie wordt een temperatuurrendement bereikt van gemiddeld 95%. Het rendement is verder afhankelijk van de luchthoeveelheid.

Bypass.
De Itho warmteterugwinunit HRU ECO-fan 3 wordt standaard geleverd met een bypass klep die 100% is geïntegreerd in de unit en werkt volautomatisch. Deze bypass zorgt ervoor dat, de aangezogen buitenlucht om de wisselaar wordt geleid, en sluit de weg naar de wisselaar helemaal af. De retourlucht gaat nog steeds via de wisselaar.

De verse buitenlucht wordt dus niet opgewarmd, maar wordt direct in de woning geblazen. Dit is met name 's nachts, in de zomer een voordeel. De buitenlucht is dan namelijk koeler dan de binnenlucht. Tijdens de bypass modus wordt dus de retourlucht wel gefilterd, maar de toevoerlucht niet.

Het doel van de bypass is dus het ventileren van de woning zonder warmteoverdracht.
Dit is alleen wenselijk als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- de binnentemperatuur is hoger dan gewenst (niet instelbaar).
- de binnentemperatuur is hoger dan de buitentemperatuur.
- de buitentemperatuur is gedurende het laatste etmaal zodanig dat het een zomerse dag betreft.
In de HRU ECO-fan 3 wordt de buitentemperatuur en de binnentemperatuur gemeten. Aan de hand van de ontwikkeling van de temperaturen herkent de HRU ECO-fan 3 of het een zomerse dag betreft. Zodra aan één van deze drie voorwaarden niet meer wordt voldaan, wordt de bypass automatisch gesloten.

Het vermogen waarmee de bypass de warmte uit de woning afvoert hangt af van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Het hangt ook af van hoeveel lucht de HRU ECO-fan 3 afvoert. De HRU ECO-fan 3 voert als vuistregel bij 150 m3/h (middenstand) 50 W thermisch vermogen, per graad temperatuurverschil, af. Als het binnen 25 °C is, en buiten 15 °C, zal in de dagstand dus 500 W worden afgevoerd.

Vorstbeveiliging.
De Itho warmteterugwinunit HRU ECO-fan 3 is standaard voorzien van een vorstbeveiliging. De vorstbeveiliging bestaat o.a. uit een unieke vorstklep, welke in de bovenzijde van de unit is geïntegreerd. Deze 'voorkomt' dat de unit (intern) bevriest tijdens winterse dagen. De werking van de vorstbeveiliging geschiedt volautomatisch.

Motoren.
In de HRU ECO-fan 3 zijn twee energiezuinige gelijkstroommotoren toegepast. Op deze motoren zijn waaiers met achterovergebogen schoepen toegepast. Het grote voordeel hiervan is dat de waaiers nagenoeg niet vervuilen waardoor de toevoercapaciteit en de afvoercapaciteit gewaarborgd blijft.

Filters.
De HRU ECO-fan 3 is standaard voorzien van twee filters van de klasse EU3.
Het filter tussen het afzuigkanaal van keuken, badruimte en toilet en de warmtewisselaar zorgt ervoor dat stof en vet wordt opgevangen en de warmtewisselaar hierdoor minder vervuild. Het filter tussen de buitenluchtaanzuig en de warmtewisselaar zorgt ervoor dat de toevoerlucht wordt gefilterd voordat deze de woning wordt ingeblazen. Tevens voorkomt het vervuiling van de warmtewisselaar. De filters zijn eenvoudig door de bewoner te verwijderen en te reinigen of te vervangen.

Gelijkwaardigheidsverklaring.
In opdracht van Itho bv is het thermische rendement van de HRU ECO-fan 3 vastgesteld volgens de norm NEN 5138. Dit is de norm waarmee het rendement voor warmteterugwinning in woningen wordt bepaald. Het resultaat van het vastgestelde rendement heeft ertoe geleid dat een 'gelijkwaardigheidsverklaring rendement warmteterugwinapparaat t.b.v. berekeningen NEN 5128' aan Itho is toegekend. Met deze 'gelijkwaardigheidsverklaring' mag in de EPC-berekening bij de toepassing van een Itho HRU ECO-fan 3 een rendement van 95% worden ingevuld.

Opstelling.
De unit kan op verschillende plaatsen in de woning worden gemonteerd zoals bijvoorbeeld:
- op zolder in een 'gesloten' opstellingsruimte.
- in een bergruimte, als dit een 'gesloten' opstellingsruimte is.

Zowel de hoog- als de laagbouw versie van de unit zijn draaibaar, waardoor er veel verschillende opstellingsmogelijkheden zijn.

Montage
De unit moet worden gemonteerd, met behulp van een montagebeugel, tegen een wand met een massa van minimaal 200 kg/m2, zie hiervoor ook ISSO-publicatie 61 en 62.

Voorzieningen in de opstellingsruimte.
Om de unit aan te kunnen sluiten moeten minimaal de volgende voorzieningen in de opstellingsruimte aanwezig zijn:
- dampdicht thermisch geïsoleerd ventilatieafvoerkanaal, minimaal Ĝ 150 mm inwendig.
- dampdicht thermisch geïsoleerd buitenluchtaanzuigkanaal, minimaal Ĝ 150 mm inwendig.
- ventilatieafvoerkanaal uit de woning, minimaal Ĝ 150 mm inwendig en splitsen in twee kanalen Ĝ 150 mm inwendig.
- ventilatietoevoerkanaal naar de woning, minimaal Ĝ 180 mm inwendig en splitsen in twee kanalen Ĝ 150 mm inwendig, tussen het kanaal en de unit een Itho flexibele geluiddempende slang type FGD 180-50 monteren.
- condenswaterafvoer voorzien van waterslot aanvulbaar voor alleen de warmteterugwinunit, waardoor er een luchtdichte afdichting ontstaat tussen zowel de unit en opstellingsruimte als tussen unit en de binnenriolering.
- wandcontactdoos.
- aansluiting (RJ10, 4-polig) voor de snelhedenregeling van de unit (minimaal 1 stuk per unit en maximaal 2 stuks per unit).

Bereikbaarheid van de unit.
De uit moet te allen tijde bereikbaar blijven voor onderhoud van de filters, warmtewisselaar en servicemodule. Hiervoor moet minimaal een halve meter aan de voorzijde beschikbaar zijn.

Installateurs- en gebruikshandleiding.
Bij de Itho HRU ECO-fan 3 wordt een installateurshandleiding meegeleverd. Om tot een probleemloze montage te komen, adviseert Itho deze vooraf goed te lezen. Deze installateurshandleiding wordt op aanvraag ook vooraf verstrekt. Voor de bewoner wordt een gebruikershandleiding meegeleverd.

Onderhoud
Het onderhoud van de unit beperkt zich tot de volgende items:
- na de oplevering (start bewoning) filter vervangen (verontreinigd als gevolg van bouwstof).
- minimaal vier tot zes keer per jaar filters reinigen.
- minimaal één keer per jaar filters vervangen.
- één keer per zes jaar warmtewisselaar reinigen.
- motoren reinigen afhankelijk van de vervuiling.

Nieuwe filters voor de HRU ECO-fan 3 zijn per set verkrijgbaar bij Itho bv.
Trefwoord
HRU ECO-fan 3HRU ECO-fan 3
bestek ECO-fan HRU-3 bestek

Download bestek

  
Bestek HRU-3 algemeen

Download bestek

Kopieer het STABU bestek naar het klembordKopieer bestek

  
Bestek HRU-3GBH

Download bestek

Kopieer het STABU bestek naar het klembordKopieer bestek

  
Bestek HRU-3GBL

Download bestek

Kopieer het STABU bestek naar het klembordKopieer bestek

  
Bestek HRU-3SBH

Download bestek

Kopieer het STABU bestek naar het klembordKopieer bestek

  
Bestek HRU-3SBL

Download bestek

Kopieer het STABU bestek naar het klembordKopieer bestek

  
HRU ECO-fanHRU ECO-fan

Download rapport

  
gebalanceerd ventilatiesysteemgebalanceerd ventilatiesysteem
  
Deze website wordt niet meer bijgewerkt
De Zoeksnoek wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor up-to-date productinformatie naar de BouwConnect Bibliotheek.